Apple uvodi jednu od najvećih promjena u povijesti iPhonea

APPLE je najavio ogromne promjene u načinu na koji iPhone i njegove aplikacije funkcioniraju otkad je lansiran, objavljeno je.

Tvrtka će omogućiti korisnicima preuzimanje aplikacija iz drugih izvora prvi put, kao i dopustiti programerima da ponude nove načine plaćanja za robu unutar tih aplikacija. Ovo je velika promjena u kontroli koju Apple vrši nad iOS-om, operativnim sustavom koji pokreće iPhone.

Nove promjene znače, na primjer, da druga tvrtka može ponuditi svoje konkurentsko tržište za aplikacije. Te aplikacije mogu uključivati sadržaj koji bi Apple inače zabranio, poput pornografije.

Zapravo, promjene znače da korisnici iPhonea mogu preuzeti aplikacije s konkurentskog tržišta koje im daje pristup inače nedostupnim aplikacijama i plaćati usluge unutar njih koristeći sustave plaćanja koje ne kontrolira Apple.

Apple: Bili smo prisiljeni uvesti promjene zbog EU zakona

Apple je bio prisiljen uvesti promjene kao odgovor na EU-ov Zakon o digitalnim tržištima. Dugo su lobirali protiv tih novih pravila navodeći da one izlažu ljude u EU “mnogim rizicima”.

Tvrtka je uvijek govorila da samo dopuštanje aplikacija iz App Storea čuva iPhone uređaje sigurnima jer to znači da se zlonamjerni softver i druge prijetnje ne mogu sami instalirati na telefone korisnika.

Iznio je gotovo isti argument o svojim ponudama plaćanja: u ovom trenutku aplikacije mogu koristiti samo Appleovu platformu, za koju kažu da osigurava sigurnost korisnika od prijevara.

Prisiljavanje Applea da doda nove mogućnosti plaćanja i preuzimanja aplikacija “otvara nove putove za zlonamjerni softver, prijevare, nezakonit i štetan sadržaj te druge prijetnje privatnosti i sigurnosti”, stoji u priopćenju.

“Način ograničavanja moći velikih tehnoloških kompanija”

Naveli su da su poduzeli mjere za djelovanje protiv tih prijetnji, ali da čak i s njima “mnogi rizici ostaju”. Oni koji podržavaju novi zakon tvrde da im pravila samo daju veći izbor – i da kupci mogu ostati s postojećim App Storeom ako su uvjereni u Appleove argumente o sigurnosti. 

Ali Apple je rekao da bi korisnici mogli biti prisiljeni koristiti druga tržišta kako bi došli do aplikacija koje su im potrebne. Promjene će doći do korisnika u 27 zemalja EU, kada iOS 17.4 bude u potpunosti objavljen u ožujku.

Zakon EU-a o digitalnim tržištima stupio je na snagu prošle godine, iako tvrtke imaju rok do 6. ožujka za usklađivanje. Zamišljen je kao način ograničavanja moći velikih tehnoloških kompanija, a političari tvrde da će pomoći u promicanju konkurencije na kontinentu.

Za Apple je to značilo da mora dopustiti korisnicima preuzimanje aplikacija izvan vlastitog App Storea, dati im ponudu za korištenje drugih preglednika i ponuditi alternativne planove plaćanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *